TÜRK DUTLUĞU BREMEN BÜRGERPARK’TA

Türkiye Kültür Forumu, Bremen, Bürgerpark’ta bir “Türk Dutluğu” oluşturmak için

ilk dut ağaçları dikilmesi törenine 2 Nisan 2014 tarihinde davet etti.

Dut!

Dut ağacı (Morus alba, Morus nigra), Maulbeerbaum

Türkiye’de köylerde neredeyse her evin bahçesinde bir tane vardır. Yollarda, lokantaların önünde onlara rastlarız. Gölgeleriyle güneşten korur, sulu tatlı meyveler verirler. Kardeşi incir ağacı gibi dutgiller (Moraceae) ailesindendir ve daha çok Anadolu gibi sıcak bölgelerde yetişir. Türkiye’de meyvesi çok değerlidir, yaş yenir, pekmez, pestil yapılır. Yapraklarıyla ipek böceği beslenir, ağacından Türkiye’nin geleneksel çalgıları bağlama, cura yapılır.

Oysa dut ağacı Almanya’da da yetişiyor. Kışa dayanıklı, her yöne yayılan güçlü kökler salıyor, tatlı, sulu meyveler veriyor. Pazarlarda satılmıyor, çünkü zarif meyveleri depolamaya ve nakliyata dayanıklı değil. Fakat kurutulmuş haliyle burada dut her geçen gün daha çok ilgi görüyor.

Dut ağacı adeta Türkiye’den Almanya’ya göçün bir simgesi: Onun gibi Türk göçmenler de 1960’lı, 1970’li yıllarda Almanya’yı yurt edindiler. Onlar, çocukları ve torunları Almanya’ya kök saldılar. Toplumun bir parçası olarak her biri, işiyle, çalışmalarıyla, beraberinde getirdiği kültürle buradaki mevcut kültürü büyütüyor ve zenginleştiriyor.

Türkiye menşeli bütün kültürleri keşfetmeyi ve desteklemeyi amaçlayan, Türkiyeli göçmenlerin Alman toplumuna etkilerini göstermek, kapsamlı bir Türkiye resmi sunmak isteyen Türkiye Kültür Forumu bunun için Bürgerpark’ta bir “Türk Ormanı” kurmayı hedefliyor.

Bu proje için Bürgerpark yönetimi tarafından bir alan ayrıldı. Buraya önce beş dut ağaci dikilecek. Daha sonra yapılacak dikimlerle birlikte, ileride Türkiye’den göçü hatırlatacak bir dutluk oluşacak.


Yaşamak! Bir ağaç gibi tek ve hür

ve bir orman gibi kardeşçesine,

bu hasret bizim!

Nâzım Hikmet
(15.01.1902 – 03.06.1963)